- Ερευνητικά ενδιαφέροντα
- Ερευνητικά προγράμματα (αλφαβητικά)
- Συντακτικές επιτροπές & Συνέδρια
Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών του εργαστηρίου εστιάζονται: (α) στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, (β) στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, (γ) στη διαχείριση συγκρούσεων & τις διαπραγματεύσεις, (δ) στην οργάνωση και στρατηγική των διεθνών επιχειρήσεων (ε) στη μέτρηση και τη διοίκηση της απόδοσης των οργανισμών κ.α. Ακολουθεί περιγραφή των βασικών ερευνητικών έργων που πραγματοποιούνται από τα μέλη του εργαστηρίου τα τελευταία χρόνια:
- Α. Έρευνα στο χώρο Λήψης Στρατηγικών Αποφάσεων (Ορθολογισμός, Πολιτικές Διεργασίες και Διαίσθηση)
-
Σκοπός της περιοχής έρευνας αυτής είναι η μελέτη της διαδικασίας (process) που ακολουθούν οι επιχειρήσεις όταν λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις. Κεντρικό της σημείο είναι το κατά πόσο τα στελέχη ακολουθούν ορθολογισμό (rationality), διαίσθηση (intuition- προηγούμενη εμπειρία, ένστικτο, συναισθήματα) ή πολιτικές διεργασίες (Politicization) όταν συμμετέχουν στη χάραξη στρατηγικής, και αν η χρησιμοποίηση της ορθολογισμού, διαίσθησης ή πολιτικών διαδικασιών οδηγεί σε περισσότερο αποτελεσματικές αποφάσεις.
Επίσης, διερευνάται κατά πόσο οι παράγοντες του ευρύτερου περιβάλλοντος/πλαισίου (π.χ. εξωτερικό, οργανωσιακό, χαρακτηριστικά της απόφασης, χαρακτηριστικά της ανώτατης διοίκησης) ρυθμίζουν τη σχέση μεταξύ διαδικασίας λήψης απόφασης, αποτελεσματικότητας της απόφασης και απόδοσης της επιχείρησης.
Η έρευνα στο χώρο των στρατηγικών αποφάσεων ξεκίνησε από τον Β. Παπαδάκη και συνεχίζεται από τον Ι. Θάνο. Έχει μέχρι σήμερα δώσει δημοσιεύσεις σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το Strategic Management Journal, το British Journal of Management (τρία άρθρα) κ.α. Άρθρα από τη συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα συνέδρια του χώρου όπως το American Academy of Management Conference, το Strategic Management Society Conference κ.α.
- Β. Έρευνα στις Εξαγορές και Συγχωνεύσεις
-
Οι Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ) αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά φαινόμενα που προσέλκυσε και το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον με την πλειοψηφία των ερευνών να διατείνονται ότι το 50-75% των Ε&Σ αποτυγχάνουν να υλοποιήσουν τους αρχικούς τους στόχους. Τα κεντρικά ερωτήματα που απασχολούν την έρευνα σχετίζονται με την επιτυχία/αποτυχία των εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.
Η έρευνα αυτή έχει παρουσιαστεί σε κορυφαία διεθνή συνέδρια (πχ Academy of Management Conference, Strategic Management Society Conference), έχει δώσει δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή περιοδικά (πχ British Journal of Management), αλλά και άρθρα σε διεθνείς συλλογικούς τόμους (πχ Handbook of Mergers and Acquisitions, κ.α.).
- Γ. Έρευνα στο χώρο των Διαπραγματεύσεων και της Διαχείρισης Συγκρούσεων
-
Η Μονάδα Διαπραγματεύσεων & Διαχείρισης Συγκρούσεων του εργαστηρίου επικεντρώνεται στη μελέτη της επίδρασης της προσωπικότητας, των συναισθημάτων, της κουλτούρας, και των καταστάσεων στο περιβάλλον στην απόφαση ενός ατόμου/ομάδας να εκκινήσει διαπραγματεύσεις και στον καθορισμό των στρατηγικών, το επίπεδο των αιτημάτων, καθώς και την τελική διαπραγματευτική έκβαση.
Επίσης, η μονάδα ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη ενός προσαρμοστικού μοντέλου που βασίζεται στη σύνεση και την αυτοσυγκράτηση του manager για τη ρύθμιση της επιθυμίας για χρησιμοποίηση δύναμης και της τελική συμπεριφοράς.
Τέλος, η μονάδα ερευνά την επίδραση της υποκίνησης (π.χ., πολιτική βούληση) στην επιλογή πολιτικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας και του μηχανισμού ελέγχου (π.χ., πολιτικές δεξιότητες, πολιτική φρόνηση) που εξασφαλίζουν την επίτευξη των ατομικών ή/και οργανωτικών στόχων (π.χ., εργασιακή απόδοση).
- Δ. Έρευνα στο χώρο της Οργάνωσης και Στρατηγικής των Διεθνών Επιχειρήσεων
-
Στην ερευνητική περιοχή αυτή εξετάζεται ο στρατηγικός προσανατολισμός και η διοικητική διάρθρωση των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων (ΠΕ) κατά τη διαδικασία διεθνοποίησης των παραγωγικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα. Ο βασικός στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση του βασικού κινήτρου που παρακίνησε τις ΠΕ να διαλέξουν την τοπική αγορά για να διεθνοποιήσουν τις δραστηριότητες τους και η επίπτωση της λειτουργίας τους στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάλυσης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους ρόλους των θυγατρικών επιχειρήσεων και των αποκεντρωμένων τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α). Τέλος, διερευνώνται και οι οργανωσιακές δομές που χρησιμοποιούν οι ΠΕ για να μεταφέρουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.
- Ε. Έρευνα στο χώρο της Μέτρησης και της Διοίκησης της Απόδοσης των Οργανισμών
-
Σκοπός της περιοχής έρευνας αυτής είναι να καθορίσει και να διερευνήσει τις βασικές επιχειρηματικές μεταβλητές που επιδρούν στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνώνται μεθοδολογίες και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση και τη διοίκηση της απόδοσης των σύγχρονων επιχειρήσεων. Επίσης, εξετάζονται οι διαφορετικές συνιστώσες της απόδοσης των οργανισμών (χρηματοοικονομική, πελατειακή, εσωτερικές διαδικασίες, μάθηση και ανάπτυξη) και διερευνάται η επίπτωση που αυτές έχουν στη δημιουργία αξίας για τον οργανισμό. Η έρευνα αυτή έχει μέχρι σήμερα δώσει δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το Human Resource Management Journal, Long Range Planning, το Journal of Business Research, το European Management Journal κ.α. Άρθρα από τη συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα συνέδρια του χώρου όπως το American Academy of Management Conference, το British Academy of Management Conference, το European Management Conference κ.α.
- Ζ. Έρευνα στη Διοίκηση Παραγωγής και Εφοδιαστική Αλυσίδα
-
Στο πεδίο αυτό, κεντρικός στόχος είναι η ανάλυση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η έρευνα εστιάζει στη μελέτη καινοτόμων μεθόδων και πρακτικών, που αξιοποιούν μεθοδολογίες της επιχειρησιακής έρευνας (operational research) και γενικότερα ποσοτικές προσεγγίσεις για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνώνται ζητήματα όπως η διαχείριση των αποθεμάτων, ο προγραμματισμός και έλεγχος της παραγωγής, η βελτιστοποίηση των δρομολογίων μεταφοράς, αλλά και η αξιολόγηση της απόδοσης σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Έμφαση δίνεται στη χρήση μαθηματικών μοντέλων, αλγορίθμων βελτιστοποίησης, προσομοίωσης και τεχνικών ανάλυσης δεδομένων, που προσφέρουν ακριβή και τεκμηριωμένη εικόνα της λειτουργίας των σύγχρονων επιχειρήσεων. Με βάση τα ευρήματα, προτείνονται στρατηγικές βελτίωσης της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας, στοιχειοθετώντας με αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστική θέση της επιχείρησης σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής προσπάθειας έχουν δημοσιευτεί (χωρίς να περιορίζονται σε αυτά) σε καταξιωμένα ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως το European Journal of Operations Research, το Annals of Operations Research, το Computers & Industrial Engineering κ.ά. Παράλληλα, σχετικές μελέτες παρουσιάζονται σε κορυφαία διεθνή συνέδρια που αφορούν το πεδίο της διοίκησης παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας, διασφαλίζοντας την επικαιρότητα και υψηλή ποιότητα της έρευνας.
Τα μέλη του εργαστηρίου έχουν λάβει χρηματοδότηση για ερευνητικά προγράμματα. Ακολουθεί παράθεση των ερευνητικών αυτών προγραμμάτων από το 2020.
- Επιστημονικός Υπεύθυνος Θάνος Ιωάννης
-
1. Ανάθεση υπηρεσιών δειγματοληπτικής έρευνας, ελέγχου δεδομένων και ανάλυσης αποτελεσμάτων σχετικά με το μέλλον της εργασίας (future of jobs report) και των δεξιοτήτων του μέλλοντος (future of skills) στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία. Ρόλος: Επιστημονικός Υπεύθυνος. Φορέας Χρηματοδότησης: Προεδρία της Κυβέρνησης (2023-2024).
2. Έρευνα και Εκτίμηση της Ανθεκτικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή και τις Επιπτώσεις της και Ανάδειξη Στρατηγικών και Πρακτικών για Μακροπρόθεσμη Ενίσχυσή της (CLIMARESME). Ρόλος: Επιστημονικός Υπεύθυνος. Φορέας Χρηματοδότησης: Πράσινο ταμείο (2023-2025).
3. Μελέτη Εξειδίκευσης των Προτεραιοτήτων για την Επιχειρηματικότητα και την Εξωστρέφεια. Ρόλος: Επιστημονικός Υπεύθυνος. Φορέας Χρηματοδότησης: ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (2022).
4. Mergers and Acquisitions in the non-profit sector. Ρόλος: Επιστημονικός Υπεύθυνος. Φορέας Χρηματοδότησης: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2021-2023).
5. Μελέτη υπάρχουσας κατάστασης για την απασχόληση στην Ελλάδα, ενόψει της νεάς προγραμματιστικής περιόδου 2021-2027. Ρόλος: Ερευνητής. Φορέας Χρηματοδότησης: Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Απασχόλησης (2022).
6. Παροχή υπηρεσιών εκπόνησης μελέτης της Εθνικής Στρατηγικής για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (ΕΠΑ). Ρόλος: Ερευνητής. Φορέας Χρηματοδότησης: Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Απασχόλησης (2022).
- Επιστημονικός Υπεύθυνος Καπουτσής Ηλίας
-
1. Υπεύθυνος εκτέλεσης του έργου «Εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης και λειτουργίας Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού για την επιτάχυνση της ψηφιακής αναβάθμισης της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων της Αττικής, την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας και τη διάχυσή της στην οικονομία και την κοινωνία». Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 2022-2023.
2. Επιστημονική ευθύνη εκτέλεσης του έργου «Μελέτη για την Εθνική Στρατηγική Πολιτικών Απασχόλησης, εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027». Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 2022.
3. Επιστημονική ευθύνη εκτέλεσης του έργου «Μελέτη υπάρχουσας κατάστασης για την απασχόληση στην Ελλάδα, ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027». Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 2021-2022.
4. Μέλος ερευνητικής ομάδας έργου «Μελέτη εξειδίκευσης των προτεραιοτήτων για την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια, 2022. Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
5. Eπιστημονική ευθύνη εκτέλεσης του διετούς ερευνητικού έργου με τίτλο «Improving negotiation performance through social, information processing and stress-coping skills». Πρόγραμμα ενίσχυσης της έρευνας στο ΟΠΑ με σκοπό την Αριστεία και την εξωστρέφεια - ΔΡΑΣΗ Ι, 2020-2022
6. Επιστημονική ευθύνη εκτέλεσης του έργου «Πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις καθηγητών και λεκτόρων ΟΠΑ», 2019-2020
- Επιστημονικός Υπεύθυνος Παπαλεξανδρής Αλέξανδρος
-
1. 1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας: «Οργανωσιακή Μάθηση και Εταιρική Απόδοση: Μία Πολυεπίπεδη και Διαχρονική Έρευνα» (2019 – 2023). Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου.
2. 1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας: «Διοίκηση Οργανωσιακής Καινοτομίας: Μία Πολυεπίπεδη Μελέτη των Προσδιοριστικών Παραγόντων και των Επιπτώσεων στην Απόδοση» (2019 – 2023). Επιστημονικός Υπεύθυνος Συνεργαζόμενου Φορέα (Μέλος Ερευνητικής Ομάδας).
3. Σε εξέλιξη: 3η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών: «Sustainable Business Model Innovation in the Sharing Economy – SuBMIS» (2024-2028). Επιστημονικός Υπεύθυνος Συνεργαζόμενου Φορέα (Μέλος Ερευνητικής Ομάδας)
- Επιστημονικός Υπεύθυνος Πετρίδης Κωνσταντίνος
-
1. Performance Measurement of Sustainable Investing in COVID era - PerSuiC(OVID) era, Ερευνητικό έργο στο πλαίσιο της 4ης προκήρυξης της δράσης "Παρεμβάσεις προς αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19", ΕΛΙΔΕΚ (21/02/2022 - 31/03/2023)
- Ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ιωάννης Θάνος είναι Associate Editor του περιοδικού European Management Journal.
- Ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ηλίας Καπουτσής είναι Μέλος της Επιστημονική Επιτροπής στο 41o European Group for Organization Studies (EGOS), Athens, July 3-5, 2024.
- Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Πάνος Λορεντζιάδης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Μαθηματική Επιθεώρηση έκδοσης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
- Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Πάνος Λορεντζιάδης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού International Social Science Journal (Wiley).
- Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Πάνος Λορεντζιάδης είναι μέλος οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου: 10th Annual Conference of the Society of Economic Measurement, Οργάνωση: The Society of Economic Measurement (10-12 Ιουλίου 2022).
- Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Πάνος Λορεντζιάδης είναι προεδρεύων Συνεδρίασης (Session Chair): Game Theory , Solutions and Structure. 33rd European Conference on Operational Research (EURO 2024) Copenhagen, Denmark (30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου, 2024).
- Ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Παπαλεξανδρής είναι review editor στο περιοδικό Frontiers in Psychology.
- Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του Special Issue «Advances in Mathematical Models for Supply Chain Management» του περιοδικού Mathematics.
- Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είναι μέλος του Scientific Committee: 27th International Conference on Multiple Criteria Decision Making (MCDM2024), 2 to 7 June 2024, Hammamet, Tunisia.